Sunday, October 21, 2007

Torso

Ojojoj detta är en riktig kultrulle och en bra sådan också. Sergio Martino's "Torso" är en film som helt säkert inte passar alla. Här får man en hel del naket och en del relativt vågade sexscener blandat med en hel del våld samt en mördare utklädd i cool rånarluva. Kanske en av de första maskerade mördarna på film och en föregångare till filmer som "Friday the 13th", "Scream" och "Halloween" bara för att nämna några.
Torso ligger nog någonstans i gränslandet till att kunna placeras i "Giallo" genren, den italienska genren för thrillers där mördaren oftast är maskerad, klädd i svart och där offren oftast är unga vackra kvinnor och där man genom hela filmen sitter och försöker lista ut mördarens identitet. Men den känns också som en tidig slasherfilm där mördaren (maskerad) jagar sina unga vackra offer.
Hur som helst så är detta en mycket bra film med en nagelbitande spänning där man hela tiden sitter och försöker lista ut vem som döljer sig bakom mördarens mask. När det kommer till sådana här äldre italienska filmer så får man leva med att dubbningen av skådespelarnas röster inte är perfekt, även om man som jag föredrar att se filmen med originalspråket så sitter inte ljudet perfekt. Vet inte varför de envisas med att lägga på all dialog på det sättet men det kvittar när filmen i övrigt är så pass bra.

No comments: