Tuesday, October 16, 2007

Friday the 13th

Det här är en av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier. "Friday the 13th" var filmen som startade hela slashervågen som exploderade på 80-talet. "Friday the 13th" bröt ny mark och gjorde skräckfilmen hip igen. Tack vare sina grafiska mordscener och de attraktiva ungdomar som rollbesättarna hittade så flockades folk till biograferna för att uppleva den mest fasansfulla filmen filmvärlden dittills skådat. Idag känns den kanske inte lika rebellisk och fasansfull men 1980 när det otäckaste man sett på en bioduk var Linda Blair som spytt galla i "Exorcisten", pojken Damien med siffrorna 666 som födelsemärke i klassiska "Omen" eller blodet som rann utmed väggarna i "Amityville Horror" så kan jag tänka mig att detta var något speciellt.
Rena hatkampanjer mot filmen förekom, de amerikanska kritikerna Siskel&Ebert gick så långt att de publicerade Betsy Palmer's(Pamela Voorhees) telefonnummer och uppmanade att man skulle ringa och tala om för henne hur besviken man var på att hon kunde ställa upp i en sådan kvinnoföraktande och sjukt våldsam smörja till film.
Storyn som efterapats oräkneliga gånger var något helt nytt. Placera en grupp ungdomar isolerade på en plats utan tillgång till någon vuxen, och sedan låta dom plockas bort ur handlingen på de mest påhittiga vis av en okänd mördare. Inte nog med att i stort sett hela rollbesättningen mördades utan här visades också morden i bild, kameran skyggade inte för att visa blodet och effektarna av mördaren vansinne.
Många menar att "Halloween" var filmen som startade alltsammans, eftersom den kom några år före, men jag vill påstå att "Friday the 13th" är otäckare och betydligt råare och i min värld är detta den första "riktiga" slasherfilmen.

No comments: